Bereid je alvast voor met het doornemen van landeninformatie. Je vindt op onderstaande sites informatie over de cultuur, historie en achtergrondinformatie van het door jou te bezoeken land. Verder veel reistips, bezienswaardigheden en de beste periode voor je reis. Naast onderstaande websites kun je in het menu klikken op Reisverslagen en op de Reisverslagenpagina de ervaringen van andere reizigers raadplegen.

Top 10 buitenlandse bestemmingen

In 2017 gingen ruim 13 miljoen Nederlanders één of meerdere keren op vakantie. Voor Nederlanders is Duitsland de populairste buitenlandse vakantiebestemming met rond de 3,5 miljoen vakanties. Ook Frankrijk is populair met rond de 2,7 miljoen vakanties. En op nummer drie Spanje met 2,3 miljoen vakanties. Vakanties naar Griekenland zijn in toenemende mate populair bij de Nederlanders. Dat blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. over de periode van 1 oktober 2016 t/m 30 september 2017.

Top 10 buitenlandse bestemmingen 2017

1. Duitsland 18%
2. Frankrijk 14%
3. Spanje 12%
4. België 7%
5. Italië 7%
6. Oostenrijk 6%
7. Groot-Brittannië 5%
8. Griekenland 4%
9. Portugal 3%
10. Verenigde Staten 2%
Overige bestemmingen 21%

Bron: NBTC-NIPO Research 2018

Populaire landen buiten Europa

Buiten Europa zijn vooral de Verenigde Staten populair. Ook de landen in het Verre Oosten, zoals Indonesië, Maleisië, India en Nepal zijn erg populair bij de Nederlanders. Een kleiner aantal Nederlanders bezoekt Egypte en het Caribisch gebied voor een vakantie. Overige landen en landen als Australië staan ook in de belangstelling voor het maken van een rondreis.

Top 10 vakantielanden Nederlanders

In 2015 vierden 1,8 miljoen Nederlanders hun lange buitenlandse zomervakantie in Frankrijk. Frankrijk is daarmee het populairste vakantieland onder Nederlanders. Nummer twee is buurland Duitsland met 1,3 miljoen Nederlanders en 1,1 miljoen Nederlanders kozen voor het zonnige Spanje. Ook andere Zuid-Europese landen zijn geliefd bij de Nederlanders. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Top 10 vakantielanden, lange buitenlandse vakantie

1. Frankrijk 18,3 procent
2. Duitsland 13,3 procent
3. Spanje 11,8 procent
4. Italië 7,6 procent
5. Griekenland 6,2 procent
6. Turkije 5,5 procent
7. Oostenrijk 5,3 procent
8. België 4,3 procent
9. Groot-Brittannië 3,6 procent
10. Verenigde Staten 2,5 procent

Bron: CBS 2016

Populaire landen binnen Europa

Nederlanders blijven het liefst binnen Europa en ook dichtbij huis in landen als Duitsland en België. De populairste vakantielanden bij de Nederlanders zijn Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Turkije en Portugal. Bij een kleiner aantal vakantiegangers zijn binnen Europa populair de landen Noorwegen, Zweden, Finland, Zwitserland, Tsjechië, Denemarken, Luxemburg, en Hongarije.

De goedkoopste bestemmingen binnen Europa

De keuze van een bestemming is van invloed op de uitgaven tijdens een vakantie. Het Europees onderzoeksbureau Eurostat berekende het gemiddelde prijspeil van Europese bestemmingen. Voor een goedkope vakantie zijn landen als Polen, Roemenië en Bulgarije in Oost-Europa aantrekkelijk. Het duurst zijn Scandinavië, IJsland en Zwitserland.

Goedkoop

Macedonië
Bulgarije
Servië
Bosnië en Herzegovina
Kosovo
Albanië
Roemenië
Turkije
Montenegro
Polen
Hongarije
Litouwen

Voordelig

Kroatië
Tsjechië
Slowakije
Letland
Estland
Malta
Griekenland
Portugal
Slovenië

Gemiddeld

Cyprus
Spanje
Italië
Duitsland
Oostenrijk
Frankrijk
België
Nederland
Groot-Brittannië

Duurder

Finland
Ierland
Zweden
Luxemburg
Denemarken
Noorwegen
Zwitserland
IJsland

Goedkope Vakantielanden buiten Europa

Azie: Thailand, Indonesië, Maleisië, Laos, Vietnam, India, Nepal

Noord-Afrika: Marokko, Tunesië

Noord en Zuid Amerika: Mexico, Cuba, Honduras, Venezuela, Peru, Ecuador, Bolivia

Midden Oosten: Egypte, Jordanië